Σάββατο 1 Αυγούστου 2009

Πόσο άλλαξε η Σκόπελος μετά το Mamma Mia;

"Καταστράφηκε ο ελληνικός παράδεισος της Σκοπέλου" μετά την τεράστια εμπορική επιτυχία της ταινίας Mama Mia! υποστηρίζει ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail. Τα ξενοδοχεία είναι υπερπλήρη, οι τιμές έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, τα αυτοκίνητα "βουλιάζουν" το νησί, ενώ στις παραλίες δεν "μπορείς να βρεις μέρος να κάτσεις", σημειώνει η δημοσιογράφος

Το Mama Mia! που γυρίστηκε πριν δυο χρόνια εξακολουθεί να γνωρίζει τεράστια εμπορική επιτυχία. Τα "μεγάλα ονόματα" των πρωταγωνιστών (Μέριλ Στριπ, Πίερς Μπρόσναν και Τζούλι Γουόλτερς) και η μουσική των Abba, έχουν δημιουργήσει ένα τεράστιο fan club σε όλο τον κόσμο.

Ορισμένοι από τους τουρίστες εκφράζουν την απογοήτευση τους. "Ήταν λίγο απογοητευτικά στην αρχή", λέει η 40χρονη Νταιάνα. "Στο φιλμ οι πρωταγωνιστές έφτασαν σε μια ερημική παραλία του νησιού με μια μικρή βάρκα. Εμείς ήρθαμε με ένα τεράστιο φέρι-μποτ και συναντήσαμε πολυκοσμία", πρόσθεσε.

"Ερχόμαστε πολλά χρόνια στη Σκόπελο, αλλά αυτό το καλοκαίρι είναι διαφορετικά", λέει η 34χρονη Χριστίνα από την Αθήνα. "Σε μερικές παραλίες δεν συναντούσες πάνω από 4-5 ανθρώπους. Τώρα είναι ασφυκτικά γεμάτες. Πρέπει να ερχόμαστε πολύ νωρίς για να βρούμε μέρος να κάτσουμε".

Σαν να μην φτάνουν όλα αυτά οι fans έρχονται να παντρευτούν "αλά Mama Mia!" στο εκκλησάκι του Αγ. Ιωάννη. Ένα εκκλησάκι χτισμένο σε βράχο όπου γυρίσθηκαν σκηνές της ταινίας. Οι περισσότεροι απογοητεύονται καθώς η τελετή γίνεται μόνο για Ορθόδοξους, γράφει το ρεπορτάζ. Σημειώνει δε ότι ένα ζευγάρι από την Ελβετία σκόπευε να ασπασθεί την Ορθοδοξία μόνο και μόνο για να παντρευτεί στον Αγ. Ιωάννη!

Η επίσημη πολιτική του νησιού είναι να υποβαθμίζει την σχέση του με το Mama Mia!, σημειώνει η δημοσιογράφος "Δεν υπάρχουν μπλουζάκια, καρτ-ποστάλ, μαγνητάκια ψυγείων ή κρουαζιέρες και εκδρομές που να σχετίζονται με την ταινία...Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κακογουστιά".

"Η Σκόπελος είναι κάτι πολύ περισσότερο από το Mamma Mia! - δεν θέλουμε να αλλάξει η φυσιογνωμία του νησιού για ένα φιλμ", δηλώνει ο δήμαρχος Χρήστος Βασιλούδης. "Έχουμε κουλτούρα, αρχιτεκτονική, ιστορία...Μια ταινία έρχεται και παρέρχεται, αλλά εμείς θέλουμε να διατηρήσουμε το νησί ως έχει".

Παρ΄όλα αυτά η οικονομική ανάπτυξη είναι εμφανής. Τα εργοτάξια για την κατασκευή σπιτιών και ξενοδοχείων πυκνώνουν καθώς οι ξένοι ανταγωνίζονται για να αγοράσουν ένα κομμάτι γης. Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί μετά το Mama Mia! Ξεκινούν από 140 χιλιάδες ευρώ και ξεπερνούν τις 200 χιλιάδες για ένα σπίτι με θέα τη θάλασσα. Όπως λένε οι μεσίτες, τα σπίτια "εξαφανίζονται" την στιγμή που θα βγουν στην αγορά. "Δεν υπάρχει οικονομική κρίση στην Σκόπελο", λέει ένας εξ' αυτών.

Υπάρχουν ορισμένοι που διαφωνούν με την πολιτική του δημάρχου να υποβαθμίσει τη σχέση του νησιού με την ταινία. Σε γενικές γραμμές όμως, οι περισσότεροι ντόπιοι δεν ενδιαφέρονται, διαπιστώνει το ρεπορτάζ.
http://www.foreignpress-gr.com/2009/08/mama-mia.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου