Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Έρευνα: Η TV μεγαλώνει… χαζά παιδιά

Φρένο στην αλόγιστη χρήση της τηλεόρασης, η οποία δικαίως αποκαλείται “ηλεκτρονική νταντά”, μιας και βοηθάει τους γονείς να απαλλαγούν προσωρινά από τη φροντίδα των μωρών τους, επιχειρεί για μία ακόμη φορά να βάλει η επιστήμη. Συγκεκριμένα ένας έλληνας επιστήμονας, ο Δημήτρης Χρηστάκης, ο οποίος μιλά στη "ΜτΚ".

Της Δήμητρας Τσαμποδήμου

Σε πρόσφατη έρευνά του, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Acta Paediatrica”, ο δρ. Χρηστάκης, παιδίατρος στο νοσοκομείο παίδων και καθηγητής παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Ουάσιγκτον του Σιάτλ, έφτασε σε ένα συμπέρασμα που ανατρέπει όλα τα δεδομένα. Κι αυτό, γιατί η έρευνά του καταδεικνύει πως τα ειδικά σχεδιασμένα για μωρά προγράμματα που κυκλοφορούν σε DVD, έχοντας μάλιστα ετήσιο τζίρο στις ΗΠΑ άνω των 500 εκατομμυρίων δολαρίων, βλάπτουν τα βρέφη, αντί να τα ωφελούν, όπως διαφημίζουν, εξαπατώντας ουσιαστικά τους γονείς.
Ο έλληνας επιστήμονας, που στην κατηγορία του θεωρείται κορυφαίος σε παγκόσμιο επίπεδο, στην αποτύπωση των αποτελεσμάτων μιας έρευνας που διήρκεσε πολλά χρόνια, τονίζει πως η τηλεόραση, ανεξαρτήτως περιεχομένου προγράμματος, μπορεί να έχει ολέθριες συνέπειες για τα μωρά κάτω των 2 ετών. Η τηλεόραση, λοιπόν, εκθέτει τον εγκέφαλο των νηπίων σε υπερβολικά ερεθίσματα λόγω της γρήγορης εναλλαγής φωτεινών εικόνων και ήχων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου ADHD (σύνδρομο διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας). Μάλιστα, ο δρ. Χρηστάκης μελετώντας περισσότερες από 78 έρευνες της τελευταίας 25ετίας ανακάλυψε πως εννέα στα δέκα παιδιά κάτω των δύο ετών, περνούν μπροστά στη μικρή οθόνη περισσότερο από το 40% του χρόνου τους, πράγμα ιδιαίτερα επικίνδυνο και καταδικαστέο από τον επιστημονικό κόσμο. Τέλος, ο διακεκριμένος γιατρός επισημαίνει πως η ευθύνη των γονέων είναι μεγάλη καθώς θεωρούν πως τα παιδικά προγράμματα βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των μωρών τους, ενώ στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο.

Ο δρ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΡΗΣΤΑΚΗΣ ΣΤΗ “ΜτΚ” Τα Ελληνόπουλα βλέπουν όλο και περισσότερη TV

Θεωρείτε πως οι γονείς “παρκάρουν” τα παιδιά μπροστά στην τηλεόραση προκειμένου να κερδίσουν χρόνο για τον εαυτό τους; Πιστεύω πως οι περισσότεροι γονείς θέλουν να κάνουν το καλύτερο για τα παιδιά τους. Δυστυχώς, όμως, οι προμηθευτές βρεφικών προϊόντων μίντια πέτυχαν να τους πείσουν πως η τηλεόραση κάνει καλό στον εγκέφαλο των μωρών τους. Η βιομηχανία είναι καλύτερη στο μάρκετιγκ από την επιστήμη και έτσι οι γονείς θεωρούν πως μπορούν παράλληλα να έχουν χρόνο για τον εαυτό τους και να κάνουν τα παιδιά τους εξυπνότερα. Οι γονείς πρέπει να θυμούνται πως τα πρώτα χρόνια είναι πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη των παιδιών και δεν διαρκούν για πάντα. Όσο δύσκολο και αν είναι να είναι κανείς παρών για τα παιδιά του, αξίζει τον κόπο.

Εκτός από το σύνδρομο ADHD, έχετε απόδειξη πως η TV προκαλεί άλλα προβλήματα στα παιδιά; Ναι. Τα παιδιά που παρακολουθούν τηλεόραση πριν τα δύο τους χρόνια γνωρίζουν λιγότερες λέξεις και υστερούν σε γνωστικό επίπεδο όταν ξεκινούν το σχολείο.

Τα αμερικανάκια ή τα παιδιά στην Ευρώπη παρακολουθούν περισσότερη τηλεόραση; Ιστορικά, το χάσμα ανάμεσα στις τηλεοπτικές συνήθειες των παιδιών στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μειώνεται. Δυστυχώς, η Ευρώπη και η Ελλάδα ανταγωνίζονται την Αμερική σ’ αυτόν τον τομέα. Έτσι, ενώ τα ελληνόπουλα παρακολουθούν λιγότερη τηλεόραση συγκριτικά, αυτό αλλάζει με γοργούς ρυθμούς.

Πιστεύετε πως οι κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν τον έλεγχο της κατάστασης στα χέρια τους; Ναι, θεωρώ πως οι κυβερνήσεις πρέπει να ελέγχουν τα προϊόντα που απευθύνονται στους γονείς βρεφών καθώς αυτά που διαφημίζονται όχι μόνο είναι αβάσιμα, αλλά φαίνεται να προκαλούν το αντίθετο από αυτό που επαγγέλλονται. Η Γαλλία ξεχωρίζει στην ΕΕ καθώς προχώρησε στην απαγόρευση προβολής προγραμμάτων για βρέφη στα εμπορικά κανάλια.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου