Κυριακή 29 Μαρτίου 2009

Ξένος τύπος: ο διεθνής διασυρμός της Ελλάδας και το Πανεπιστημιακό Ασυλο στα σημερινά δημοσιεύματα

Τo δημοσίευμα της Luxemburger Wort περιγράφει την εικόνα μιας Ελλάδας που κανείς δεν εμπιστεύεται, επιβεβαιώνοντας πλήρως το σημερινό σχόλιο του Tvxs. Η γαλλική εφημερίδα Le Figaro αναφέρεται εκτενώς και στο Πανεπιστημιακό Ασυλο.

«Οι Έλληνες σφίγγουν το ζωνάρι αλλά αυτό γίνεται με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», γράφει η εφημερίδα Luxemburger Wort σε ανταπόκριση από την Αθήνα. Ο Επίτροπος της ΕΕ για την Νομισματική Ένωση, κ. Joaquin Almunia, έθεσε συγκεκριμένες προθεσμίες αυτή την εβδομάδα σε τέσσερα κράτη μέλη, προκειμένου να μειώσουν τα υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματά τους. Πρόκειται για την Γαλλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα, την οποία ο κ. Almunia αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη αυστηρότητα.

Ο Ελληνας Υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ήλπιζε σε χαριστική προθεσμία μέχρι το 2011. Όμως, ο κ. Almunia παραμένει σκληρός: η Ελλάδα δεν έχει κανένα περιθώριο.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για την σκληρή στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναντι των Αθηνών. Η Ελλάδα αποτελεί προβληματική περίπτωση στην ΕΕ, επειδή οι προθεσμίες που ζητούσε κατα καιρούς δεν τηρήθηκαν. Ήδη από το τέλος της δεκαετίας του 1990 οι κυβερνώντες Σοσιαλιστές έβαλαν με κόλπα την χώρα τους στην ευρωζώνη χρησημοποιώντας αλλοιωμένα στοιχεία ως προς το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Οι κυβερνώντες από το 2004 Συντηρητικοί ανακοινώνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναξιόπιστα στατιστικά στοιχεία. Χρόνο με τον χρόνο η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, Eurostat, επανυπολογίζει τους ελληνικούς αριθμούς και εν συνεχεία διορθώνει τα δεδομένα για το δημοσιονομικό έλλειμμα προς τα πάνω. Οι Βρυξέλλες χάνουν σταδιακώς την υπομονή τους με τους Έλληνες. Πολυ περισσότερο επειδή η Ελλάδα αγνόησε στο παρελθόν το Σύμφωνο Σταθερότητας περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.

Το άσυλο

Η γνωστή γαλλική εφημερίδα LE FIGARO δημοσιεύει ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Οι αναρχικοί στρατοπεδεύουν στο κέντρο της Αθήνας»

Μετά τις ταραχές του Δεκεμβρίου όλο και περισσότεροι είναι αυτοί που ζούν μέσα στο Πολυτεχνείο, το οποίο προστατεύεται από οποιαδήποτε αστυνομική παρέμβαση. Μετά από μια σύντομη αναφορά στην ιστορία του πανεπιστημιακού ασύλου, η δημοσιογράφος που υπογράφει το άρθρο αναφέρει ότι σήμερα αμφισβητείται από πλήθος βουλευτών, όλων των πολιτικών τάσεων, οι οποίοι «καταδικάζουν τις καταχρήσεις και δεν δέχονται να μεταβάλλεται το Πολυτεχνείο, που εκπαιδεύει μηχανικούς και αρχιτέκτονες, σε ‘στρατηγείο των αναρχικών’».

Οι βουλευτές αυτοί «εκφράζουν την κοινή γνώμη η οποία, στην πλειοψηφία της, κρίνει απαραίτητη την περιστολή αυτού του δικαιώματος του ασύλου για λόγους ασφαλείας», εκτιμά η δημοσιογράφος, χαρακτηρίζοντας το κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό του ιδρύματος «ατμόσφαιρα πολιορκημένης πόλης»: «Ακόμα και το μεσημέρι , ο προαύλειος χώρος και οι διάδρομοι των πέντε κτιρίων είναι σχεδόν έρημοι, γεμάτοι απορρίμματα και άδειες συσκευασίες αναψυκτικών».

Tα μαθήματα συνεχίζονται κανονικά, επισημαίνεται, ενώ παρατίθεται δήλωση φοιτήτριας, η οποία «δεν νιώθει να απειλείται» και σημειώνει ότι «οι αναρχικοί βρίσκονται σε ένα μόνο κτίριο. Αλλά αμαυρώνουν την εικόνα αυτού του χώρου και την δική μας υπερηφάνεια για το ότι σπουδάζουμε εδώ. Μείναμε πολύ πίσω στα μαθήματα μετά τις ταραχές, όμως κανείς δεν τολμά να διαμαρτυρηθεί».

Ακολουθεί περιγραφή της επικρατούσας στο χώρο κατάστασης υπό τον τίτλο «Μπύρα, βενζίνη κι ένα φυτίλι»: «Από τις κλειδωμένες αίθουσες διδασκαλίας του κεντρικού κτιρίου ακούγονται θόρυβοι, γέλια και μια έντονη μυρωδιά κάνναβης». Οι Αρχές της Σχολής δεν έχουν πρόσβαση εκεί, όμως, κατόπιν διαπραγματεύσεων, μια πόρτα ανοίγει» και η δημοσιογράφος περιγράφει τους «αυτοχαρακτηριζόμενους αναρχικούς»: για τους περισσότερους η φοιτητική ηλικία έχει σαφώς παρέλθει, σχολιάζει, εκτιμώντας ότι έχουν εξελιχθεί σε «αρχηγούς».

Έχουν «τατουάζ, μαύρους κύκλους στα μάτια και βλέμμα απλανές», κατευθύνουν τους νεώτερους και διοργανώνουν συναντήσεις και τη συμμετοχή στις φοιτητικές διαδηλώσεις. Η εγκατάσταση είναι πλήρης: στρώματα, τηλεοράσεις, DVD, προμήθειες σε τρόφιμα και βενζίνη.

Σύμφωνα με τις ελληνικές Αρχές, οι μολότοφ που χρησιμοποιήθηκαν στις ταραχές είχαν κατασκευαστεί εδώ, αναφέρεται στο δημοσίευμα. «Δεν χρειάζονται πολλά: Μπύρα, βενζίνη κι ένα φυτίλι», λέει καθηγητής ο οποίος, αν και παραδέχεται ότι η κατάσταση είναι πολύ πιο ήρεμη απ’ ό,τι το Δεκέμβριο, δηλώνει: «δεν νιώθουμε ήρεμοι στα μαθήματά μας. Η βία αυτών των ατόμων είναι τρομακτική. Δεν θέλω να γίνω παρανοϊκός, αλλά σκέφτομαι σοβαρά να προσλάβω σωματοφύλακα». Και τούτο καθώς, επιπλέον, τοξικομανείς και λαθρομετανάστες συχνά βρίσκουν καταφύγιο εντός του ιδρύματος, συνεχίζει η δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι για, να αντιμετωπίσουν το κρύο, οι «κάτοικοι» χρησιμοποιούν «αυτοσχέδια μαγκάλια».

Νέοι με γένια και κουκούλες φρουρούν την είσοδο αμφιθεάτρου και μοιράζουν στους εισερχόμενους φυλλάδια για τις προσεχείς φοιτητικές εκλογές, είναι η επόμενη εικόνα που αποτυπώνεται στο δημοσίευμα, για να ακολουθήσει δήλωση του αντιπρύτανη Γιάννη Πολύζου: «Βρίσκονται μπροστά σε ένα δύσκολο μέλλον, δεν έχουν σημείο αναφοράς στην κοινωνία και η φωνή τους δεν έγινε ακουστή από τις Αρχές, παρά την κραυγή συναγερμού του Δεκεμβρίου. Θα πρέπει να φοβόμαστε τα χειρότερα», καταλήγει ο αντιπρύτανης του ΕΜΠ.
http://www.tvxs.gr/v8360

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου