Τρίτη 31 Μαρτίου 2009

Η τηλεόραση πιστεύει στην ανακύκλωση

Ένα πάρα πολύ καλό άρθρο του Βήματος της Κυριακής για την τηλεόραση και την ανακύκλωση θεμάτων, προσώπων, εκπομπών...

Ανοίγεις την τηλεόραση και αίφνης παθαίνεις κρίσεις πανικού. Διαπιστώνεις ότι μόνο το δέρμα σου παρασύρθηκε από το πέρασμα του χρόνου και φορτώθηκε ρυτίδες και πανάδες. Στη μικρή σου οθόνη όλα παραμένουν σε κατάσταση μωροεφηβείας, καθώς μπροστά σου παρελαύνουν εκείνοι τους οποίους έβλεπες φευγαλέα να περνούν από τη μικρή οθόνη την ώρα που εσύ έπαιζες και η μαμά προσπαθούσε να εντρυφήσει στις συνταγές της κυρίας Βέφας Αλεξιάδου.

Το ίδιο κάνεις κι εσύ σήμερα. Τις ίδιες κροκέτες προσπαθείς να φτιάξεις, τον ίδιο διαγωνισμό ομορφιάς ξορκίζεις φοβούμενος πως θα σπεύσει να θέσει υποψηφιότητα η κόρη σου λίγο μετά την εφηβεία, ενώ σίγουρα βάζεις το χέρι σου στη φωτιά ότι το δωδεκάρι της Κύπρου το έχουμε στο τσεπάκι μας. Μαζί σου θα συμφωνήσουν ενδεχομένως οι παλιοί καλοί τηλεοπτικοί σου φίλοι. Ο κ. Ανδρέας Μικρούτσικος , η κυρία Ελένη Μενεγάκη, ο κ. Λ.Λαζόπουλος , ο κ. Γ.Παπαδάκης, ο κ. Τέρενς Κουίκ, η κυρία Ρίκα Βαγιάννη, οι κατά τι νεότεροι τηλεοπτικά κ. Φ.Σεργουλόπουλος και κυρία Μαρία Μπακοδήμου και φυσικά η κυρία Ρούλα Κορομηλά!

Την οποία μπορεί να μη βλέπεις πλέον στην οθόνη, αλλά δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας καθώς το όνομα και η παρουσία της πλανιούνται στον αέρα της ψυχαγωγίας στην περιοχή της Κάντζας. Και αναρωτιέσαι: Εδώ ακόμη και ο Πρωθυπουργός δήλωσε κόπωση, οι τηλεστάρ είναι ακούραστοι;

Στο ίδιο έργο τηλεθεατές
Επί σειρά εβδομάδων σπαταλήθηκαν δεκάδες ώρες τηλεοπτικού χρόνου και αμέτρητες ιλουστρασιόν και μη σελίδες στον βωμό της διαδοχολογίας του «Πρωινού καφέ». Θα είναι αρκούντως ξανθιά η νέα παρουσιάστρια; Θα καταφέρει να ανασύρει από τον βυθό της τηλεθέασης τη μακροβιότερη ψυχαγωγική εκπομπή της ιδιωτικής τηλεόρασης; Τα «βαρυσήμαντα» ερωτήματα εναλλάσσονταν από πάνελ σε πάνελ την ώρα που για κάποια άλλα ζητήματα όλοι ήταν σίγουροι: όπως, για παράδειγμα, το ότι σε κάποιο μαξιλάρι, σε κάποια θέση στον καναπέ θα βρίσκεται σίγουρα καθισμένη η αστρολόγος κυρία Λίτσα Πατέρα ή ότι πλατό δίχως τέντζερη δεν υπάρχει. Αλλά και ότι, αν και έχουμε κάποιες αμφιβολίες για το αν θα ταυτιστεί η ελληνίδα νοικοκυρά με τη δίμετρη παρουσιά- στρια, εν τούτοις θεωρείται απολύτως φυσιολογικό η ίδια νοικοκυρά να χωρέσει στο πέντε εκατοστών μπικίνι που αποτελεί την ενδυματολογική πρόταση της ίδιας εκπομπής!

Κανείς δεν αναρωτήθηκε μήπως τελικά το πρόβλημα βρίσκεται στην εκπομπή και όχι στην παρουσιάστρια; Μήπως όλοι αυτοί οι πρωινοί καφέδες δεν ανταποκρίνονται ούτε στις επιθυμίες των νεανικών κοινών αλλά ούτε και του συνόλου των τηλεθεατών; Μήπως τελικά σπαταλώνται πολλά χρήματα για μια ζώνη που δεν φέρνει τα αναμενόμενα κέρδη; Και τελικά πόσο αισιόδοξος μπορεί να είναι κάποιος που πιστεύει ότι η ένταξη του κ. Ανδρέα Μικρούτσικου στη συγκεκριμένη ζώνη θα οδηγήσει στη νεκρανάσταση; Μάλλον πρόκειται για ανέκδοτο, και μάλιστα κακό. Το αποτέλεσμα στις οθόνες μας: ένα άθλιας αισθητικής συνονθύλευμα ξεπερασμένου ριάλιτι, παρατράγουδων και κουτσομπολιού.

Στην ίδια περίπου λογική και η κολλημένη στην αισθητική των περασμένων δεκαετιών Εurovision. Με φολκλόρ τραγούδια, με αμήχανους ή ξεπερασμένους ερμηνευτές που αποπειρώνται να κάνουν τη διεθνή καριέρα που κανένας προκάτοχός τους δεν έκανε και την κυρία Δάφνη Μπόκοτα να ανασύρεται από το χρονοντούλαπο της κρατικής τηλεόρασης περίπου τέτοια εποχή κάθε χρόνο με την ειδικότητα του γιουροβιζιονολόγου. Και μετά τι; Αναλύσεις επί αναλύσεων: Τι έφταιξε τελικά; Το ανατολικό μπλοκ ή ο κακός μας ο καιρός; Η χορογραφία του κ. Φωκά Ευαγγελινού ή η κατάρα του Τζόνι Λόγκαν; Μην ξεχνάμε και τα καλλιστεία... Ποια θα είναι η επόμενη Σταρ Ελλάς; Προφανώς αυτή που θα ξεπεράσει την κυρία Τζούλια Αλεξανδράτου σε κακή συμπεριφορά και αλαζονεία, αυτή που θα πετύχει τον μεγάλο στόχο που δεν είναι άλλος από την παρουσίαση μιας οποιασδήποτε τηλεοπτικής εκπομπής και η οποία θα φιγουράρει στα lifestyle έντυπα ντυμένη Τζόαν Κόλινς αλλά ταπεινή στις δηλώσεις της ως κορίτσι της διπλανής πόρτας.

Ζουμ στην πρωτοτυπία
Εχοντας εξαντλήσει κάθε είδος ψυχαγωγικής εκπομπής, το δίδυμο ΣεργουλόπουλοςΜπακοδήμου- το οποίο παραμένει αχώριστο, κατά τους Μπόλεκ και Λόλεκ- εφηύραν για την εφετινή σεζόν μια τρίωρη εκπομπή η οποία παρουσιάζει βίντεο από το Διαδίκτυο με φάρσες, αστεία και παράξενα περιστατικά, παπαρατσίστικα ενσταντανέ κ.ά. Ενδιαμέσως προβάλλονται αποσπάσματα από εκπομπές του καναλιού, συνεντεύξεις προσώπων του καναλιού και όλα αυτά πλαισιώνονται από τα σχόλια του καναπέ. Δηλαδή των παρουσιαστών και των συμπαρουσιαστών τους οι οποίοι, υιοθετώντας φανατικά τον τίτλο της εκπομπής «Σαν στο σπίτι σας» (Αlpha), παραμένουν καθισμένοι και ακίνητοι σε ένα τηλεοπτικό σαλόνι ώσπου να πέσουν οι τίτλοι τέλους.

Τη λογική του βίντεο από το Ιnternet έχουν υιοθετήσει και οι καθισμένοι μεν, σε καρέκλες δε, παρουσιαστές του «Ράδιο Αρβύλα» (Αnt1). Μόνο που στη συγκεκριμένη εκπομπή προβάλλονται και βίντεο από άλλες εκπομπές όχι μόνο του καναλιού αλλά και των υπολοίπων. Εκείνοι απλώς καλούνται να σχολιάσουν και να καληνυχτίσουν. Η τελευταία μέθοδος ομολογουμένως αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής σε πληθώρα εκπομπών κυρίως πρωινών και μεσημεριανών ψυχαγωγικών. Τι κι αν αποκοιμήθηκες και δεν είδες το «Αλ Τσαντίρι νιουζ» της περασμένης Τρίτης; Μπορείς να το παρακολουθήσεις σε αποσπάσματα στις εκπομπές της επόμενης εβδομάδας. Το ίδιο ισχύει και για το «Πάμε πακέτο» με τα μπαούλα να ανοιγοκλείνουν πολλάκις και τους πανελίστες να βουρκώνουν κάθε φορά από ρίγη συγκίνησης. Υπάρχει βέβαια και η εναλλακτική λύση που υιοθετείται από πολλούς τελευταία. Καλώ στην εκπομπή μου τον συνάδελφο από το ίδιο κανάλι, του κάνω μια δίωρη συνέντευξη, βάζω και την απαραίτητη ένδειξη «Αποκλειστικό» φαρδιά πλατιά και εξασφαλίζω υλικό για τις υπόλοιπες εκπομπές τουλάχιστον για το επόμενο τριήμερο. Στον χορό της «αναπαραγωγής χωρίς όρια» lifestyle έντυπα και sites που ανακυκλώνουν τις ίδιες ειδήσεις, τα ίδια πρόσωπα, την ίδια λογική. Εγκυμοσύνες, μηνιαίοι δεσμοί, ειδύλλια που όλως τυχαίως ξετρυπώνονται σε συνοικιακά σουπερμάρκετ από τους δαιμόνιους(;) παπαράτσι και βαρυσήμαντες δηλώσεις από σεξοβόμβες και ζεν πρεμιέ της μιας σεζόν.

Από κανάλι σε κανάλι θα πετάω
Η ΕΛΕΝΗ Μενεγάκη παρουσίαζε τη «Μega Βanca» για να αναλάβει στη συνέχεια τον «Πρωινό καφέ» στον Αnt1 και να βρεθεί ως σήμερα στον «Καφέ με την Ελένη» στον Αlpha. Η Βίκυ Καγιά παρουσίαζε για δύο συνεχόμενες σεζόν το «So you think you can dance» στο Μega, για να αναλάβει στη συνέχεια το παιχνίδι «Είσαι μέσα;» στον Αlpha και τελικώς να επιλεγεί ως η νέα παρουσιάστρια του «Πρωινού καφέ» του Αnt1. Οι μεταγραφές του Α. Μικρούτσικου είναι μάλλον οι περισσότερες, ενώ της Τατιάνας Στεφανίδου αρκετές- όσες δεν έγιναν αλλά συζητιούνται, αμέτρητες-, ενώ όλοι μπορούν να ελπίζουν από τη στιγμή που η αποπεμφθείσα από το Star Εμη Λιβανίου προσελήφθη από τον Αlpha, ο οποίος παράλληλα προχωρεί σε περικοπές μεταξύ άλλων και δημοσιογράφων με πολυετή παρουσία στον σταθμό όπως οι Χρ. Βασιλόπουλος (ο οποίος όμως μετακόμισε γρήγορα στην Αγ. Παρασκευή κλείνοντας συνεργασία με την ΕΡΤ), Κώστας Βαξεβάνης κ.ά. Και ενώ πολλοί αγωνιούν για το τηλεοπτικό μέλλον του Γ. Αυτιά και του Γρ. Αρναούτογλου, της Κατερίνας Ζαρίφη και του Ν. Μουτσινά, για την ανανέωση των συμβολαίων της Ναταλίας Γερμανού και της Φαίης Σκορδά αλλά και για την εξέλιξη του Γ. Λιάγκα, μία είναι η ουσία: στην ελληνική τηλεόραση κανένας δεν χάνεται. Το πολύ πολύ να αλλάξει συνήθειες, χρώμα μαλλιών, άντε και τίτλο εκπομπής. Γιατί κι αυτό το έχουμε δει! Να ανακυκλώνονται και οι τίτλοι!
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=261485

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου