Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Ο Μπομπ Σφουγγαράκης και ο Εργασιακός Μεσαίωνας του Τραγανού Κάβουρα

Πολλοί το λατρεύουν ως το καλύτερο καρτούν των τελευταίων χρόνων, πολλοί το μισούν θανάσιμα για διάφορους λόγους, είτε ως το πιο σαχλό και ανούσιο καρτούν από καταβολής κινούμενων σχεδίων, είτε ως το πιο επικίνδυνο για την υγιή ανάπτυξη των βλασταριών μας, μια και τάχαμου προωθεί την γκέη συμπεριφορά και την βία σε βαθμό ώστε να αναγκαστούν να παρέμβουν οι αρμόδιοι θεματοφύλακες της ηθικής του ελέγχου των τηλεοπτικών προγραμμάτων, κλπ, κλπ. Εννοείται ότι οι τελευταίοι ξεπέρασαν κατά πολύ σε ηλιθιότητα ακόμα και την γραφική ηλιθιότητα των δύο βασικών ηρώων της σειράς αυτής των καρτούν.

Προσωπικά δηλώνω φανατικός φαν του Μπομπ Σφουγγαράκη και της παρέας του, όχι μόνο για τα καλοσχεδιασμένα καρτούν και τις σουρεαλιστικές περιπέτειες στις οποίες μπλέκουν, αλλά και για τις πολύ ενδιαφέρουσες σχέσεις μεταξύ των ηρώων, που αντανακλούν όψεις της σύγχρονης εκμεταλλευτικής κοινωνίας μας, αυτές των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων και του φυσικού περιβάλλοντος. Μάλιστα σπάνια επέρχεται κάθαρση, το δίπολο καλών/κακών, δίκαιων/αδίκων, θύτη/θυμάτων λίγες φορές έχει αίσια έκβαση, τις περισσότερες φορές επικρατεί η εκμετάλλευση και οι ήρωες υπομένουν στο τέλος τα παθήματά τους. Ένας μάλλον ιδιόμορφος τρόπος περάσματος μηνυμάτων στον θεατή:

καταστάσεις οι οποίες δεν λύνονται στην διάρκεια του επεισοδίου, αλλά μετατίθενται σε αυτόν ως προβληματισμός και τροφή για σκέψη. Αρκετά ανατρεπτικός θα έλεγα για τα παιδικά μυαλά, μήπως αυτός είναι και ο βαθύτερος λόγος που μπήκε ο Μπομπ Σφουγγαράκης στο στόχαστρο των θεματοφυλάκων της ηθικής και της τάξης;

Ο Καβούρης, ιδιοκτήτης του φαστφουντάδικου «Ο Τραγανός Κάβουρας», άπληστος μέχρι αηδίας, με μοναδικό σκοπό της ζωής του να αυξάνει τα κέρδη του με κάθε τίμημα, έχει τον Καλαμάρη και τον Μποπ ως υπαλλήλους κάτω από τις πλέον ελαστικές σχέσεις εργασίας που μπορεί να φανταστεί κανείς (σίγουρα δεν είναι τυχαίος ο συμβολισμός ότι τα δυο αυτά ζώα της θάλασσας είναι «ελαστικά» στην υφή τους, ούτε το ότι η δουλειά τους είναι μια τυπική McJob). Πολλά επεισόδια έχουν να κάνουν με την απληστία του Καβούρη και το μεσαιωνικό εργασιακό καθεστώς των δύο υπαλλήλων: την υποτακτική αφέλειά τους, το ξεζούμισμά τους, την κραυγαλέα αδικία που υφίστανται, άλλοτε υπομονετικά, άλλοτε εν αγνοία τους, άλλοτε εναντιούμενοι σε αυτήν με διάφορα κωμικοτραγικά ευτράπελα.

Δυο από τα πιο ωραία σχετικά επεισόδια είναι «Ο Μεδουσοκυνηγός» και «Η Απεργία του Καλαμάρη» που περιλαμβάνονται στο 10ο DVD της σειράς στα ελληνικά με τίτλο «Είμαι με τον Χαζό» που κυκλοφόρησε πρόσφατα.

Στον Μεδουσοκυνηγό, ο Μπομπ Σφουγγαράκης, που στον ελεύθερό του χρόνο κυνηγάει μέδουσες και με «αειφορικό» τρόπο οικειοποιείται λίγο από το νοστιμότατο ζελέ τους, υποχρεώνεται από το άπληστο αφεντικό του να μαζεύει αυτό το ζελέ για την επιχείρησή του ως σπεσιαλιτέ του μαγαζιού. Η σπεσιαλιτέ αρέσει σε πολύ κόσμο και η ζήτηση μεδουσοζελέ αυξάνεται, οπότε εντατικοποιήται και ο ρυθμός απομύζησης περνώντας σταδιακά από το "τροφοσυλλεκτικό" στάδιο στην βιομηχανοποιημένη μαζική παραγωγή με συνέπεια την εξαφάνιση των μεδουσών από το βυθό του Μπικίνι και το εξαντλητικό στίψιμο μέχρι τελευταίας σταγόνας των μεδουσών σε ειδικά αυτοματοποιημένα εκτροφεία και γραμμές παραγωγής.

Στην δε Απεργία του Καλαμάρη, οι δυο ικανοί υπάλληλοι, μην αντέχοντας τους παραλογισμούς του αφεντικού τους να τους χρεώνει μέχρι και κάθε ανάσα που παίρνουν, κατεβαίνουν σε απεργία. Ο Καβούρης προσλαμβάνει απεργοσπάστες που όμως δεν κάνουν τόσο καλή δουλειά και ενώ βρίσκεται στα σκαριά συμβιβασμός, ο Μπομπ Σφουγγαράκης περνάει, λόγω παρεξήγησης και του αλλοπρόσαλλου χαρακτήρα του, από το ένα άκρο στα άλλο (από την σαχλή αφέλεια στην καταστροφική επίθεση) και τελικά κερδισμένος βγαίνει ο Καβούρης, αφού για να ξεπληρώσουν οι δυο τους τις ζημιές θα αναγκαστούν να δουλεύουν εφ όρου ζωής απλήρωτοι.

Στo συγκεκριμένο DVD περιέχεται και μια ιστορία, «Οι Αγώνες του Ψήστη», που με πάρα πολύ «τράβηγμα» θα μπορούσε να έχει γκέη συνδηλώσεις, αλλά και βία. Δεν ξέρω αν είναι αυτή που προκάλεσε πανικό στην συντηρητικούρα των ΗΠΑ και του δικού μας ΕΣΡ.

Διαβάστε περισσότερα για αυτές τις ιστορίες στο Spongepedia:
Μεδουσοκυνηγός
Ο Καλαμάρης σε Απεργία

http://eco-cinema.blogspot.com/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου