Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Αντι-οικολογική η Ελλάδα

Σχεδόν τρεις πλανήτες θα χρειαζόταν η παγκόσμια κοινότητα για να επιβιώσει αν ακολουθούσε τον σύγχρονο τρόπο ζωής των Ελληνών! Αυτό αποκαλύπτει η έκθεση της διεθνούς οικολογικής οργάνωσης WWF, που συντάσεται ανά διετία, έχει τίτλο «Ζωντανός Πλανήτης» και καταγράφει τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στα οικοσυστήματα και τους φυσικούς πόρους.

Η κακή διαχείριση του νερού στη γεωργία, βασικός «ένοχος» για τη σπατάλη νερού στην Ελλάδα Η κακή διαχείριση του νερού στη γεωργία, βασικός «ένοχος» για τη σπατάλη νερού στην Ελλάδα Η τελευταία παγκόσμια καταγραφή παρουσιάστηκε στα τέλη του 2008 και αποκτά ξεχωριστή επικαιρότητα λόγω του διήμερου συνεδρίου για τη βιοποικιλότητα που αρχίζει σήμερα στην Αθήνα, με οργανώτρια της Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη συμμετοχή 230 εκπροσώπων από όλες τις χώρες της Ε.Ε.

Το συνέδριο, που αποτελεί πρωτοβουλία του Ελληνα επιτρόπου Περιβάλλοντος, Σταύρου Δήμα, πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή αφού το 2010, το οποίο έχει ανακηρχθεί παγκόσμιο έτος της βιοποικιλότητας, θα γίνει ο απολογισμός της υλοποίησης των στόχων που είχαν τεθεί το 2002. Τα έως τώρα δεδομένα δεν είναι τόσο ενθαρυντικά, καθώς υπολογίζεται ότι σε παγκόμια κλίμακα την περίοδο 1970-2005 η παγκόσμια βιοποικιλότητα έχει μειωθεί κατά 30%. Καταγράφηκε η εικόνα 1.686 σπονδυλωτών κατηγοριών και διαπιστώθηκε ότι η μείωση είναι μεγαλύτερη στα χερσαία είδη (33%) και τους οργανισμούς του γλυκού νερού (35%), ενώ στα πουλιά είναι μικρότερη (20%).

Αποκαλύφθηκε ότι τα τρία τέταρτα του παγκόσμιου πληθυσμού ζουν σε περιοχές που χαρακτηρίζονται «οικολογικοί οφειλέτες», δηλαδή η εθνική τους κατανάλωση ξεπερνά τη βιολογική φέρουσα ικανότητα της χώρας τους. «Πρωταθλητές» οι ΗΠΑ και η Κίνα που απορροφούν η κάθε μία περίπου το 21% της βιολογικής ικανότητας της Γης!

Η Ε.Ε. και σε αυτόν τον τομέα πρωτοστατεί σε πρωτοβουλίες, δίνοντας έμφαση στην προστασία των ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Αναντικατάστατος, όπως υπογραμμίζεται και στη δέσμευση της συνόδου κορυφής της Ε.Ε. την άνοιξη του 2008, χαρακτηρίζεται ο ρόλος των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο «NATURA 2000», που αφορούν 25.000 γεωγραφικές ενότητες και καλύπτουν το 17% της επιφάνειας των 27 κρατών-μελών της ενωμένης Ευρώπης. Για την προστασία τους έχει προβλεφθεί η διάθεση 20,3 δισ. ευρώ ώς το 2013.

Η Ελλάδα, γι' άλλη μία φορά, περιλαμβάνεται στις «κακές» περιπτώσεις και καταλαμβάνει την 11η χειρότερη θέση ανάμεσα σε 148 χώρες του πλανήτη με βάση το οικολογικό της αποτύπωμα, έχοντας μάλιστα χειροτερέψει τις επιδόσεις της σε σχέση με το 2006, οπότε είχε βρεθεί στη 17η θέση. Εχουν ανακηρυχθεί 239 τόποι κοινοτικού ενδιαφέροντος και 163 ζώνες ειδικής προστασίας, που αντιστοιχούν στο 20% της χερσαίας επιφάνειας της χώρας, αλλά τα μέτρα προστασίας δεν εφαρμόζονται στο σύνολό τους.

Η έκθεση του WWF καταγράφει τα εξής αποκαλυπτικά για τη συμπεριφορά μας:

* Ο μέσος Ελληνας χρειάζεται 59 στρέμματα βιολογικά παραγωγικής έκτασης (γη και νερό) για να καλύψει τις ανάγκες του. Είναι υπερδιπλάσια από τον παγκόσμιο μέσο όρο, που υπολογίζεται σε 27 στρέμματα, και σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερη από την ικανότητα του πλανήτη, που ανέρχεται σε 21 στρέμματα ανά κάτοικο. Βασική αιτία των αρνητικών επιδόσεων είναι η κατανάλωση ενέργειας, που από το 1990 παρουσιάζει συνεχή άνοδο της τάξης του 2,4% τον χρόνο, κατά μέσο όρο.

* Είμαστε ιδιαίτερα σπάταλοι και στην κατανάλωση νερού. Στη χώρα μας αναλογούν 2.389 κυβικά ανά κάτοικο τον χρόνο, έναντι 1.243 που είναι ο παγκόμιος μέσος όρος, ποσότητα που αντιστοιχεί στη χωρητικότητας μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων. Βασική αιτία είναι η κακή διαχείριση του νερού στον τομέα της γεωργίας, όπου κυραρχεί ο παραδοσιακός αλλά σπάταλος τρόπος άρδευσης, ενώ απουσιάζουν τα σύγχρονα δίκτυα. *
http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&id=38656

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου