Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Συσκευή διαβάζει τη σκέψη και στέλνει μηνύματα στο Twitter!

Ένα σύστημα που αναλύει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου επέτρεψε σε Αμερικανό ερευνητή να στείλει μήνυμα στο Twitter χωρίς καν να αγγίξει το πληκτρολόγιο, απλά φέρνοντας στο μυαλό του τους χαρακτήρες που ήθελε να γράψει!

«Using EEG to send tweets», δηλαδή «χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογράφημα για την αποστολή μηνυμάτων στο Twitter» ήταν το μήνυμα των 23 χαρακτήρων που έστειλε ο Ανταμ Γουίλσον στη δημοφιλή υπηρεσία μικρο-ιστολογίων (τo Τwitter επιτρέπει στους χρήστες να ενημερώνουν φίλους και γνωστούς για το πού βρίσκονται και τι κάνουν στέλνοντας μηνύματα μήκους έως 140 χαρακτήρων).
Όπως και τα... περισσότερα αντίστοιχα συστήματα, η πειραματική διάταξη του Ανταμ Γουίλσον βασίζεται σε μια παραλλαγή του κλασσικού ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος, στο οποίο ο εξεταζόμενος απλά φοράει ένα «καπέλο» με ηλεκτρόδια. Τα σήματα των ηλεκτροδίων αναλύονται στη συνέχεια από ειδικό λογισμικό που έχει μάθει να τα αντιστοιχίζει με συγκεκριμένες σκέψεις.
Η τεχνολογία νοητικής σύνταξης μηνυμάτων για το Twitter αναπτύχθηκε από τον Ανταμ Ουίλσον σε συνεργασία με τον Τζάστιν Ουίλιαμς του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν στο Μάντισον και άλλους ερευνητές στο Κέντρο Wadsworth της Νέας Υόρκης.
Ο χρήστης φορά το καπέλο και κοιτάει μια οθόνη που απεικονίζει ένα πληκτρολόγιο υπολογιστή με γράμματα που αναβοσβήνουν ανεξάρτητα. Για να επιλέξει έναν χαρακτήρα, εστιάζει σταθερά το βλέμμα του πάνω σε αυτό το γράμμα και περιμένει μέχρι να αρχίσει να αναβοσβήνει.
«Όταν το γράμμα αρχίσει να αναβοσβήνει, ο εγκέφαλος λέει 'Για μισό λεπτό, κάτι άλλαξε σε αυτό που πρόσεχα'. Και βλέπεις τότε μια στιγμιαία αλλαγή στην εγκεφαλική δραστηριότητα» εξηγεί ο Δρ Ουίλιαμς στο δικτυακό τόπο του LiveScience.
Οι εθελοντές που δοκίμασαν το σύστημα μπορούσαν να «γράφουν» έως και οκτώ χαρακτήρες το λεπτό.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι στο μέλλον αντίστοιχες τεχνολογίες θα επιτρέπουν σε παράλυτους ασθενείς όχι μόνο να χειρίζονται υπολογιστές αλλά και να επικοινωνούν με φίλους και γνωστούς συντάσσοντας τέτοια «τηλεπαθητικά» μηνύματα.
http://greece-salonika.blogspot.com/2009/04/twitter.html

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου