Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

Από χαρτί ή πίξελ;

Ποιά είναι η γνώμη σας για τα e-books? Θα τα προτιμούσατε από τα παραδοσιακά;
Διαβάστε τη γράφει η Σ. Παπαδάκη για την Real News.

Οι πώλήσεις των e-books έχουν τετραπλασιαστεί σ’ έναν χρόνο κι αυξάνονται συνέχεια. Δεν υπάρχει πια μόνο ένα ηλεκτρονικό βιβλίο αλλά πολλά, με διάφορα ονόματα, τα οποία εξελίσσονται συνέχεια. Η Amazon μοσχοπούλησε το πρώτο Kidle της,έφτιαξε δεύτερο -ελαφρύτερο- και τώρα λανσάρει και το τρίτο, σε μέγεθος Α4. Η Sony έβαλε μεγαλύτερης διάρκειας μπαταρία στο Reader της,η Apple προτείνει βιβλία για iPod, ενώ υπάρχει το BeBook (θα κυκλοφορήσει σύντομα με δώρο ελληνικά μυθιστορήματα) καθώς και βιβλία για κινητά τηλέφωνα. Εκπρόσωποι των εταιρειών - κολοσσών γυρνούν τον κόσμο προσπαθώντας να συγκεντρώσουν έργα για τις διαδικτυακές βιβλιοθήκες τους, να ψηφιοποιήσουν βιβλία που θα τα «διαβάζει» το δικό τους πρόγραμμα, να κλείσουν συμφωνίες με εκδότες, συγγραφείς, πανεπιστήμια, κράτη. Να εξασφαλίσουν, μ’ άλλα λόγια, «γερές θέσεις» σε μια αγορά που λειτουργεί ανεξέλεγκτα. Για την ώρα. Σε διάφορες χώρες οι ενδιαφερόμενοι διεκδικούν τα δικαιώματά τους και οι κυβερνήσεις ετοιμάζουν νόμους. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι συζητήσεις: Θα αντικατασταθεί το χαρτί από πίξελ; Θα γοητεύσει το e-book τους εφήβους; Σιγουρα είναι ωραίο να έχεις όποιο βιβλίο επιθυμείς σε δευτερόλεπτα, εξυπηρετικό να μεταφέρεις δεκάδες τόμους σε μια πανάλαφρη συσκευή. Αλλά μπορεί να διαβάσει κανείς λογοτεχνία ή φιλοσοφία στην οθόνη; Η ανάγνωση, έλεγε ο Νίτσε, είναι «μια τέχνη αργή». Ο ρυθμός της δεν έχει σχέση μ’ εκείνον των οπτικοακουστικών μέσων. Οσο για τις αισιόδοξες προβλέψεις για τους νεότερους που σίγουρα είναι πιο εξασκημένοι στα κομπιούτερ: Μήπως μας απασχολεί υπερβολικά το θέμα; Μήπως το πρόβλημα είναι πως δεν τους μαθαίνουμε -γενικώς- να διαβάζουν;

2 σχόλια:

Κώστας M. είπε...

Ίσως να πρέπει να κάνουμε έναν διαχωρισμό όσων αφορά την χρήση των e-books. Σίγουρα ένα λογοτεχνικό βιβλίο θέλουμε να το διαβάζουμε από το χαρτί.

Μια εφημερίδα όμως, ένα περιοδικό μπορείς να το διαβάσεις από το pc. Επίσης εύκολα βρίσκεις βιβλία που σε ενδιαφέρουν και ψάχνεις και αφορούν την δουλειά σου, είτε είσαι επιστήμονας είτε είσαι φοιτητής.

Our Greek tv είπε...

Συμφωνώ. Υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα, αλλά δε μπορείς να διαβάσεις ένα λογοτεχνικό βιβλίο εύκολα. Δεν θα το χαρείς το ίδιο.
Στις εφημερίδες μου αρέσει όμως πολύ και ήδη διαβάζω πολλές ηλεκτρονικά.
Και φυσικά η δυνατότητα αποθήκευσης πολλών δεδομένων είναι τεράστιο πλεονέκτημα.
Θα έχουν όμως την απήχηση που νομίζουν οι διαφημιστές;
Θα πείσουν τον κόσμο να τα δοκιμάσει;

Δημοσίευση σχολίου