
Το Μάρτιο του 2008, χίλιοι Έλληνες πολίτες απάντησαν στις ερωτήσεις του Ευρωβαρόμετρου για τις ευρωεκλογές. Τους ζητήθηκε να δώσουν τις εκτιμήσεις τους για τα θέματα που θα έπρεπε να απασχολήσουν το διάλογο, αποτελώντας έτσι κριτήρια ψήφου.
Τα σημαντικότερα θέματα, λοιπόν, για τους συμπατριώτες μας είναι κατά σειρά επιλογής, η ανεργία με ποσοστό 83%, η οικονομική ανάπτυξη με 70%, το μέλλον των συντάξεων με 54%. Ως τέταρτο σημαντικότερο θέμα επιλέχθηκε με ποσοστό 48% ο αγώνας κατά της κλιματικής αλλαγής, πάνω από την εγκληματικότητα, τον πληθωρισμό, την τρομοκρατία και τη μετανάστευση.
Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι το αντίστοιχο ποσοστό των Ευρωπαίων που θεωρούν την κλιματική αλλαγή ως μείζον θέμα στις ευρωεκλογές ήταν 33%. Ένα χρόνο μετά, στο πλέον πρόσφατο ευρωβαρόμετρο για τις ευρωεκλογές, φαίνεται πως οι συμπατριώτες μας θεωρούν και πάλι την ανεργία και την οικονομική ανάπτυξη ως τα σημαντικότερα θέματα για τις ευρωεκλογές. Η κλιματική αλλαγή παραμένει ψηλά στην ατζέντα με 36%, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 26%.
Οι Έλληνες παραδοσιακά σε κάθε ευρωβαρόμετρο εμφανίζονται ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για το περιβάλλον. Για παράδειγμα, στο Ευρωβαρόμετρο του 2008 για την κλιματική αλλαγή, οι Έλληνες θεωρούν ότι η αλλαγή του κλίματος είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα, σε ποσοστό 90%. Ακολουθούν η φτώχεια και η έλλειψη τροφής και πόσιμου νερού με 86% και πολύ πιο κάτω βρίσκεται το πρόβλημα της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων με 46%.
Όταν η συζήτηση φτάνει στην ατομική ευθύνη και στους λόγους που οι πολίτες δεν συμμετέχουν τόσο ενεργά στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, τότε οι Έλληνες θεωρούν ότι αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί -κατά τη γνώμη τους- είναι οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις και η βιομηχανία που πρέπει να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους και όχι οι πολίτες (ποσοστό 60%). Υπάρχει επίσης μια σημαντική μερίδα συμπολιτών που θέλουν να λάβουν μέτρα, αλλά δεν γνωρίζουν τι μπορούν να κάνουν για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή (ποσοστό 54%).
Το WWF Ελλάς παρατηρεί ότι όντως οι Έλληνες διαχρονικά ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και θεωρούν ότι η προστασία του αποτελεί μεγαλύτερη προτεραιότητα σε σχέση π.χ. με την οικονομική μεγέθυνση. Από την άλλη, συμφωνεί με τη διαπίστωση ότι ακόμα δεν έχει γίνει εφικτή η δέουσα κινητοποίηση των Ελλήνων, χωρίς όμως να τους κατηγορεί για αυτό. Κατά την άποψη του WWF Ελλάς, πραγματικά οι κυβερνήσεις, η βιομηχανία και οι επιχειρήσεις είναι αυτές που φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης και πρέπει να δώσουν πρώτες αυτές καλά δείγματα γραφής.
Από την άλλη, όμως, το WWF τονίζει ότι χωρίς τη δική μας κινητοποίηση είναι αδύνατο να επιτευχθεί η μείωση των εκπομπών και μια στροφή σε φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές. «Οι πολίτες έχουν δύναμη» αναφέρει ο Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος τύπου του WWF Ελλάς. «Τη δύναμη της ψήφου, τη δύναμη της άσκησης πίεσης, τη δύναμη της παρότρυνσης της οικογένειας, των φίλων και των συναδέλφων».
Πολλοί πιστεύουν ότι ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη. Αν οι κούκοι γίνουν πολλοί, τότε η άνοιξη θα γίνει πραγματικότητα.
http://www.tvxs.gr/v12309
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου