Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

"Μαύρο 2008" αβέβαιο 2009

2008->2009
Υψηλής ευφλεξιμότητας "κοκτέιλ μολότοφ" αποτελεί για τη χώρα μας η διεθνής οικονομική κρίση, καθώς λειτουργεί σαν πολλαπλασιαστής των χρόνιων παθογενειών της ελληνικής οικονομίας.

Η χρονιά που φεύγει ήταν, σύμφωνα με το κινεζικό ζωδιακό κύκλο, "το έτος του αρουραίου", στην πράξη όμως ήταν "το έτος της αρκούδας" (η καθοδική φάση στην κεφαλαιαγορά σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή "εσπεράντο"), μια καταστροφική, πραγματικά δίσεκτη χρονιά για την παγκόσμια οικονομία.

To "σκάσιμο" της φούσκας στην αγορά ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων χαμηλής εξασφάλισης της Αμερικής (των περιβόητων subprime), πυροδότησε απρόβλεπτες αλυσιδωτές αντιδράσεις στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, βυθίζοντας την παγκόσμια οικονομία στην ύφεση.

Στον κυκλώνα της, άνευ προηγουμένου τις τελευταίες δεκαετίες, διεθνούς κρίσης βρέθηκε να περιδινίζεται και η χώρα μας.
Ενώ κανονικά στην εφετινή ανασκόπηση θα κάναμε λόγο για την εξαγορά τoυ OTE από την Deutsche Telekom, τις οικονομικές συμφωνίες με το Πεκίνο, ή τις διαδικασίες πώλησης της Ολυμπιακής, η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση ανέτρεψε τα δεδομένα και για την Ελλάδα.

Η χώρα μας – έχοντας ενταχθεί στην ευρωζώνη και με το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα να είναι συντηρητικό στην επένδυση σε "τοξικά" ομόλογα – δεν αντιμετώπισε τόσο σοβαρά προβλήματα όσο άλλα κράτη, ωστόσο η διαρκής αύξηση του δημόσιου χρέους (105,6% του ΑΕΠ το 2008), η διεύρυνση των ελλειμμάτων, το δημοσιονομικό κόστος του πακέτου στήριξης των τραπεζών, αλλά και οι πρωτοφανείς ταραχές στην Αθήνα, επιφέρουν εκτίναξη του κόστους δανεισμού.

Περαιτέρω, το 2009 αναμένεται ότι θα είναι κρίσιμο για την ελληνική οικονομία, καθώς οι συνέπειες της διεθνούς κρίσης θα γίνουν περισσότερο αισθητές, το κόστος δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο πιθανότατα θα συνεχίσει να διογκώνεται, ενώ οι 4 "μηχανές" που έδιναν ώθηση στους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της Ελλάδας (οικοδομική δραστηριότητα, κατανάλωση, τουρισμός και ναυτιλία) θα δουλεύουν στο "ρελαντί" λόγω της κρίσης συμπιέζοντας τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Η χρονιά που έρχεται, σύμφωνα με το κινεζικό ζωδιακό κύκλο, είναι "το έτος του βοδιού". Ας ελπίσουμε ότι τελικά θα είναι "το έτος του ταύρου" (η ανοδική φάση στην κεφαλαιαγορά) και για τη χώρα μας.

Το σενάριο να βρεθεί η Ελλάδα υπό "οικονομική κηδεμονία", με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δεν είναι και ό,τι καλύτερο…
skai.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου