Κυριακή 18 Ιανουαρίου 2009

Showbiz 2008: Το Top – 10 της χρονιάς

Χιθ Λέτζερ
Ήταν η απόλυτη τραγική φιγούρα της χρονιάς. Στο απόγειο του ταλέντου και της δημιουργικότητάς του, ο Αυστραλός σταρ βρέθηκε μυστηριωδώς νεκρός από θανάσιμο συνδυασμό ψυχοφαρμάκων! Με το Όσκαρ για το “Dark Knight” σχεδόν εξασφαλισμένο πριν ακόμα κυκλοφορήσει η ταινία, ο πρωταγωνιστής του “Brokeback Mountain” έφυγε πριν το Χόλιγουντ αναγνωρίσει την πλήρη εμβέλεια των δυνατοτήτων του. Είτε επρόκειτο για ατύχημα, είτε για αυτοκτονία, ο χαμός του ήταν άδικος, αναπάντεχος και παράλογος. Οι σινεφίλ θα τον θυμούνται για τις πολύπλευρες ερμηνείες του, τις φιλοσοφημένες απόψεις του πάνω στο εφήμερο της διασημότητας και την πρόωρη αυλαία της ζωής του.

2 & 3. Τζόελ Κοέν & Ίθαν Κοέν
Ένα τέταρτο του αιώνα μετά το σκηνοθετικό τους ντεμπούτο, τα... “σπασικλάκια” του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά θα κερδίσουν επιτέλους την καθολική αναγνώριση της Ακαδημίας. Το δυσνόητο για το ευρύ κοινό “No Country For Old Men” συνοψίζει τόσο τις ιδιοσυγκρασιακές θεματικές ιδιοτροπίες των εβαιοαμερικανών αδελφών, όσο και τις εμμονές και νευρώσεις της σύγχρονης Αμερικής. Παρότι περίεργος και πληθωρικός, ο κινηματογραφικός μικρόκοσμος των αδελφών Κοέν είναι ο πιο ιδιαίτερος και αναγνωρίσιμος στο σημερινό σινεμά. Αυτό από μόνο του, αποτελεί επίτευγμα...

4. Μέριλ Στριπ
Ασταμάτητη μηχανή παραγωγής αξιοσημείωτων ρόλων, η βετεράνος πια ερμηνεύτρια επιβεβαίωσε φέτος ότι υπάρχει πρωταγωνιστική ζωή και μετά τα... πενηντα-φεύγα – έστω κι αν είναι η μόνη που τη γεύεται! Στο "Mamma Mia" πρόβαλε τα ωδικά της χαρίσματα και την αστείρευτη κοριτσίστικη ενεργητικότητά της, ενώ με το “Doubt” επέστρεψε στους μεγάλους δραματικούς ρόλους που την καθιέρωσαν προ 25ετίας. Όσο υπάρχει η Μέριλ Στριπ, οι ανερχόμενες 20άρες, οι εντυπωσιακές 30άρες και οι καταξιωμένες 40άρες θα ζουν μονίμως στη σκιά της.

5. Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ
Το Χόλιγουντ τον έχει ξεγράψει περισσότερες φορές από οποιοδήποτε άλλο επιφανές τέκνο του, αλλά εκείνος εξακολουθεί να περισώζει το αστείρευτο ταλέντο του λίγο πριν εξατμισθεί! Η νεκρολογία του βρίσκεται στο “ψυγείο” των έντυπων μέσων από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν γλίτωσε από το πρώτο μιας σειράς overdose ουσιών. Παρά τους προσωπικούς του εθισμούς, όμως, ο αυτοκαταστροφικός Ντάουνι επανέρχεται πάντα με μια μεγάλη ερμηνεία. Φέτος επανεφηύρε το χαρακτήρα του σύγχρονου ήρωα κόμικ με τον εντυπωσιακό “Iron Man” και γύρισε άλλες τέσσερις ταινίες, μεταξύ των οποίων την κωμωδία του Μπεν Στίλερ “Tropical Thunder”, ερμηνεύοντας έναν αφροαμερικανό ηθοποιό σε μια πολεμική ζούγκλα.

6. Μπραντ Πιτ
Με τη νέα σάτιρα των αδελφών Κοέν “Burn After Reading”, επιστρέφει στις νευρωτικές κωμικές νόρμες του “Twelve Monkeys”, που τον έστειλαν μέχρι τις υποψηφιότητες των Όσκαρ. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, όμως, το χρυσό αγαλματάκι θα τηρήσει το ραντεβού μαζί του τον προσεχή Φεβρουάριο, μέσω της συγκλονιστικής ερμηνείας του στη νέα ταινία του Ντέιβιντ Φίντσερ, “The Curious Case Of Benjamin Button”, στο ρόλο ενός ανθρώπου που γεννιέται γέρος και πεθαίνει μωρό! Με τα νέα του δίδυμα και την Αντζελίνα σταθερά στο πλευρό του, ο Πιτ συνοψίζει το χολιγουντιανό όνειρο: συναρπαστικός και σέξι οικογενειάρχης με απύθμενο ταλέντο και αήττητο σερί επιλογών καριέρας.

7. Τίνα Φέι
Η ελληνοαμερικανίδα κωμικός ήταν η τηλεοπτική αποκάλυψη της χρονιάς. Μιμούμενη τη ρεπουμπλικανή υποψήφια αντιπρόεδρο Σάρα Πέιλιν, ανέβασε σχεδόν μόνη της τα απελπιστικά χαμηλά νούμερα τηλεθέασης του μακροβιότατου “Saturday Night Live”, επισκιάζοντας ακόμη και την ίδια την Πέιλιν! Με μπρίο, εμμονή στις χαρακτηριολογικές λεπτομέρειες και αστείρευτα αποθέματα αυτοσχεδιασμού, η νεαρή κωμικός έγινε το δημοφιλέστερο πρόσωπο της προεκλογικής καμπάνιας κάθε Σαββατόβραδο.

8. Μπρίτνι Σπίαρς
Ξεκίνησε τη χρονιά με έναν δημόσιο εγκλεισμό σε ψυχιατρική κλινική και μια απελπιστική εμφάνιση στα μουσικά βραβεία του MTV (όπου δεν μπορούσε καν να συντονίσει τα χείλη της με το playback!). Λίγο πριν αποχαιρετήσει το 2008, είχε στο ενεργητικό της ένα από τα πιο εντυπωσιακά comeback στην ιστορία της ποπ: Νέο άλμπουμ, νέο Νο.1 στα τσαρτς, επιτυχημένη αποτοξίνωση και ολική επαναφορά της σέξι σιλουέτας της μετά από εξαντλητική δίαιτα. Πρώην παιδί – θαύμα της ποπ, θύμα των φιλοδοξιών της οικογένειάς της, ξιπασμένο sex symbol, χωρισμένη μαμά δύο παιδιών... η ιστορία της Μπρίτνι μπορεί να γίνει χολιγουντιανή ταινία. Και να έχει και χάπι εντ...

9. Ο ανώνυμος σεναριογράφος
Για χρόνια στη σκιά του σταρ σίστεμ μικρής και μεγάλης οθόνης, ήρθε η στιγμή της επαγγελματικής του... εκδίκησης. Με τη σχεδόν πεντάμηνη απεργία του, γονάτισε το Χόλιγουντ, τις τηλεοπτικές συχνότητες, την οικονομία της Καλιφόρνια (πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο) και εκατομμύρια σινεφίλ και τηλεθεατές ανά τον κόσμο. Ανάγκασε τα μεγάλα στούντιο να υποκύψουν στις οικονομικές του διεκδικήσεις και το Φεβρουάριο επέστρεψε στην οθόνη του υπολογιστή του, υπό τις ανάσες ανακούφισης όλων των παραπάνω. Άξιος!

10. Μπαράκ Ομπάμα
Ναι, ok, σίγουρα, πολιτικός είναι – και μάλιστα ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος. Αλλά στην εποχή της εικόνας και της παντοδυναμίας της showbiz, ο Μπαράκ Ομπάμα δε θα μπορούσε να μην είναι ένας μεγάλος performer! Με χαμόγελό φωτεινότερο του Μπραντ Πιτ, σώμα εφάμιλλο του Γουίλ Σμιθ, δημόσια εγκράτεια αντίστοιχη ενός Κάρι Γκραντ και ρητορεία ανώτερη από του Τζέιμς Στιούαρτ στο πανί, ο Ομπάμα διαθέτει όλα τα χαρίσματα ενός μύστη της ερμηνευτικής τέχνης. Η πολιτική μπόρεσε επιτέλους να εμπνεύσει σαν το Χόλιγουντ...
skai.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου